Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Földmentő Földlakók 2012

2800 Tatabánya, Kós Károly út 17/a

Földmentő Földlakók információkKisfilmekkel és mesekönyvvel várja a családokat a környezetbarát FÖLDLAKÓK! projekt.

 
A környezeti értékek és érdekek sajnos még mindig nem kapnak kellő hangsúlyt az egyének életvitelében, a mai társadalom nem tudatosította a felnövekvő generáció szerepének fontosságát. A fenntartható fejlődés csak akkor lehet realitás, ha olyan új nemzedék nő föl, mely számára az erőforrásaink takarékos felhasználása, a környezetvédelem, a zöld életmód már evidencia. Nagyon fontos, hogy a fiatalok célzottabban, testközelből, minél korábban ismerjék meg és sajátítsák el a fenntarthatóság elveit és gyakorlatát. Ezt segítendő fogott össze a Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány, a Hahó együttes és Kardos-Horváth Janó underground zenész, hogy az Új Széchényi Terv és az Európai Unió segítségével létrehozzák a FÖLDLAKÓK! projektet.
 
A 2010-ben megjelent Földlakó gyereklemez a kicsik nyelvén segíti megérteni a fenntartható fejlődés, környezettudatosság, egymás és saját magunk elfogadásának értékeit. Az album egy kisember napját kíséri végig, minden élményhez egy-egy dalt párosítva. A világgal barátságos viszonyt kialakító dalok optimista hangulatot terjesztenek: egyszerre szólnak szülőhöz és gyermekhez, a világra nyitott, gondolkodó embertársainkhoz. A Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány és a zenészek ideális lehetőséget láttak benne, hogy e dalokon keresztül, szórakoztatva osszák meg gondolataikat és álmaikat a környezetszennyezésről, a fogyasztói társadalomról. Így született meg a FÖLDLAKÓK! projekt, amelyik Európai Uniós pályázaton nyerte el a támogatást. Ennek köszönhető, hogy 2012-ben végre meghódítják hazánkat a FÖLDLAKÓK!
 

1 EGYÜTTES, 5 VÁROS, 7 ÜZENET

Júniustól októberig az ország 5 nagyvárosában vendégszerepel a különleges, környezetbarát FÖLDLAKÓK! fenntarthatósági családi nyílt nap. A Földlakó album zenéjét újjáélesztő turné Pécsről indult (június 2.), s a következő állomás pedig Zalaegerszeg volt (június 9.). Ősztől Nyíregyházán (szeptember 22.), majd Tatabányán (szeptember 29.), végül október 13-án Győrben folytatják országjárásukat a Földlakók. Az Új Széchényi Terv és az Európai Unió támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat helyszínein kicsiket-nagyokat egyaránt várnak olyan ötletekkel és játékokkal, amelyek a helyben maradást, a közösségben való gondolkodást erősítik. "Újra játékokat" és hangszereket készítenek hulladékból; szórakoztató oktató- és ismeretterjesztő filmeket néznek, társasjátékokat játszanak, változatos kézműves foglalkozásokon, rajzkiállításon és különféle vetélkedőkön vesznek részt. Természetesen a zene és az éneklés sem maradhat el, amihez a "talpalávalót" a Hahó együttes  és Kardos-Horváth Janó szolgáltatja. Maga a Földlakó is ellátogat a helyszínre, ahol a vendégek együtt bulizhatnak vele a  koncerten.


FILMEK, JÁTÉKOK, MESÉK, HÉTKÖZNAPI CSODÁK

A rendezvényeken számos meglepetés, ajándék várja a kicsiket és nagyobbacskákat is. Mini földgömbök, matricák, Földlakó zászlók és egy színes mesekönyv is készült a családi nyílt napra. A 3 gyerekes családapa és zeneszerző (Kardos-Horváth János) által írt „AMIT EGY FÖLDLAKÓNAK FELTÉTLENÜL TUDNIA KELL!” című könyv kedvesen, érthetően meséli el a legkisebb korosztálynak a kis Földlakók számára nélkülözhetetlen legfontosabb tudnivalókat. Szó esik vízről, esőről és univerzumról, tudatos vásárlásról, pénzről és családról, betegségről, kapcsolatokról és szeretetről, és persze a természetes és mesterséges környezetről, környezetvédelemről. A hangulatos könyvecskét Fekete József illusztrációi teszik igazán élvezhetővé minden korosztály számára.

A fenntarthatósági családi nyílt napok rendezvénysorozat népszerűsítésében nagy szerepe van a világhálónak. Az országjáró akció ismertebbé tételét saját honlap mellett a legismertebb közösségi portál is segíti. A foldlakok.eu nem kereskedelmi, hanem oktatási céllal készült. Az EU támogatásával megvalósult oldalon és közösségi portálokon készségfejlesztő játékok, kifestők, letölthető, hallgatható dalok és ismeretterjesztő-szórakoztató kisfilmek szólnak a klímaváltozásról, a vegyszermentességről, az egészséges táplálkozásról vagy épp a jegesmedvék bundájáról.

A Földlakók Facebook oldalán és a youtube-on a cserfes és örökké kíváncsi Bende segítségével pajkosan-humorosan ismerkedhetünk meg a piaci vásárlás fortélyaival, a termálvizek és az egészség összefüggéseivel, az óviba, iskolába szükséges vinnivalók, valamint a szülői értekezlet egyedi interpretációjával. Néhány animációs alkotás az energia felhasználás, a szelektív hulladékok és a vízhasználat rejtelmeibe igyekszik beavatni a kíváncsiskodókat.
 
 
A FÖLDÖN ÉLNI JÓ!

A projekt keretében június és október között fenntarthatósági családi nyílt napot szerveznek 5 kiválasztott hazai nagyvárosban (Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Tatabánya és Győr), s emellett a Hahó együttes ellátogat e városok 25 km-es körzetében található kistérségi települési óvodákba is, hogy a zenészek az ottani gyerekekkel töltsenek egy napot.

Globális felmelegedés, egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás, testi egészség, lelki egészség, planetáris tudat, gyermeki én – íme, a legfontosabb üzenetei a FÖLDLAKÓK! kampánynak. A kezdeményezés célja nem csak a környezeti nevelés megkezdése kisgyermek korban, innovatív és kreatív módszerekkel, olyan játékos formában, amely elősegíti, hogy a fenntartható gyakorlat észrevétlenül épüljön be a felnövekvő generáció mindennapjaiba, hanem hogy egyúttal jó példákkal szolgáljon a pedagógusoknak és a családoknak is. Ily módon széles körben tudják felhívni a figyelmet a környezettudatos nevelés fontosságára, és a tevőleges cselekvésre mindennapjainkban.

Kardos-Horváth Janó és a Hahó együttes nagyon jól tette, hogy belefogott a gyermekalbumos játékba, a Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány érdeme pedig, hogy felkarolva az ötletet, megpályázta az EU támogatást, és így kedves, humoros és tartalmas végeredmény született.
 

Tegyünk együtt a holnapért!


A sajtóanyagért köszönet  aFöldlakók! projectcsapatának!


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 15

Ügetőszilveszter
Budapest egyik legnépszerűbb szabadtéri évzáró rendezvénye vitathatatlanul az Ügetőszi......
Budapest

Dec 15

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Dec 15

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Hotel Árpád Tatabánya

A Hotel Árpád*** a Vértes és a Gerecse hegységek találkozásánál, az M1-es autópályá...

2 Turul Panzió és Lejtő Club Tatabánya

Tatabányán csodálatos panorámával olcsó szálláshely kiadó, igényes vendégek részér...

3 Panoráma Panzió Tatabánya

Panziónk az autópályán, közvetlenül Tatabánya mellett helyezkedik el, gyönyörű kilát...

Látnivalók a közelben

2 KPVDSZ Művelődési Ház
Logó

A KPVDSZ Művelődési Ház 1976-ban épült Tatabánya egyik jól megközelíthető pontján, ...

3 Vértes Center
Logó

A Vértes Center, Komárom-Esztergom megye legnagyobb kereskedelmi létesítménye 2007 május

MegosztomProgram, esemény kereső Tatabánya

Partnereink
Facebook