Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Földmentő Földlakók 2012

2800 Tatabánya, Kós Károly út 17/a

Földmentő Földlakók információkKisfilmekkel és mesekönyvvel várja a családokat a környezetbarát FÖLDLAKÓK! projekt.

 
A környezeti értékek és érdekek sajnos még mindig nem kapnak kellő hangsúlyt az egyének életvitelében, a mai társadalom nem tudatosította a felnövekvő generáció szerepének fontosságát. A fenntartható fejlődés csak akkor lehet realitás, ha olyan új nemzedék nő föl, mely számára az erőforrásaink takarékos felhasználása, a környezetvédelem, a zöld életmód már evidencia. Nagyon fontos, hogy a fiatalok célzottabban, testközelből, minél korábban ismerjék meg és sajátítsák el a fenntarthatóság elveit és gyakorlatát. Ezt segítendő fogott össze a Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány, a Hahó együttes és Kardos-Horváth Janó underground zenész, hogy az Új Széchényi Terv és az Európai Unió segítségével létrehozzák a FÖLDLAKÓK! projektet.
 
A 2010-ben megjelent Földlakó gyereklemez a kicsik nyelvén segíti megérteni a fenntartható fejlődés, környezettudatosság, egymás és saját magunk elfogadásának értékeit. Az album egy kisember napját kíséri végig, minden élményhez egy-egy dalt párosítva. A világgal barátságos viszonyt kialakító dalok optimista hangulatot terjesztenek: egyszerre szólnak szülőhöz és gyermekhez, a világra nyitott, gondolkodó embertársainkhoz. A Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány és a zenészek ideális lehetőséget láttak benne, hogy e dalokon keresztül, szórakoztatva osszák meg gondolataikat és álmaikat a környezetszennyezésről, a fogyasztói társadalomról. Így született meg a FÖLDLAKÓK! projekt, amelyik Európai Uniós pályázaton nyerte el a támogatást. Ennek köszönhető, hogy 2012-ben végre meghódítják hazánkat a FÖLDLAKÓK!
 

1 EGYÜTTES, 5 VÁROS, 7 ÜZENET

Júniustól októberig az ország 5 nagyvárosában vendégszerepel a különleges, környezetbarát FÖLDLAKÓK! fenntarthatósági családi nyílt nap. A Földlakó album zenéjét újjáélesztő turné Pécsről indult (június 2.), s a következő állomás pedig Zalaegerszeg volt (június 9.). Ősztől Nyíregyházán (szeptember 22.), majd Tatabányán (szeptember 29.), végül október 13-án Győrben folytatják országjárásukat a Földlakók. Az Új Széchényi Terv és az Európai Unió támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat helyszínein kicsiket-nagyokat egyaránt várnak olyan ötletekkel és játékokkal, amelyek a helyben maradást, a közösségben való gondolkodást erősítik. "Újra játékokat" és hangszereket készítenek hulladékból; szórakoztató oktató- és ismeretterjesztő filmeket néznek, társasjátékokat játszanak, változatos kézműves foglalkozásokon, rajzkiállításon és különféle vetélkedőkön vesznek részt. Természetesen a zene és az éneklés sem maradhat el, amihez a "talpalávalót" a Hahó együttes  és Kardos-Horváth Janó szolgáltatja. Maga a Földlakó is ellátogat a helyszínre, ahol a vendégek együtt bulizhatnak vele a  koncerten.


FILMEK, JÁTÉKOK, MESÉK, HÉTKÖZNAPI CSODÁK

A rendezvényeken számos meglepetés, ajándék várja a kicsiket és nagyobbacskákat is. Mini földgömbök, matricák, Földlakó zászlók és egy színes mesekönyv is készült a családi nyílt napra. A 3 gyerekes családapa és zeneszerző (Kardos-Horváth János) által írt „AMIT EGY FÖLDLAKÓNAK FELTÉTLENÜL TUDNIA KELL!” című könyv kedvesen, érthetően meséli el a legkisebb korosztálynak a kis Földlakók számára nélkülözhetetlen legfontosabb tudnivalókat. Szó esik vízről, esőről és univerzumról, tudatos vásárlásról, pénzről és családról, betegségről, kapcsolatokról és szeretetről, és persze a természetes és mesterséges környezetről, környezetvédelemről. A hangulatos könyvecskét Fekete József illusztrációi teszik igazán élvezhetővé minden korosztály számára.

A fenntarthatósági családi nyílt napok rendezvénysorozat népszerűsítésében nagy szerepe van a világhálónak. Az országjáró akció ismertebbé tételét saját honlap mellett a legismertebb közösségi portál is segíti. A foldlakok.eu nem kereskedelmi, hanem oktatási céllal készült. Az EU támogatásával megvalósult oldalon és közösségi portálokon készségfejlesztő játékok, kifestők, letölthető, hallgatható dalok és ismeretterjesztő-szórakoztató kisfilmek szólnak a klímaváltozásról, a vegyszermentességről, az egészséges táplálkozásról vagy épp a jegesmedvék bundájáról.

A Földlakók Facebook oldalán és a youtube-on a cserfes és örökké kíváncsi Bende segítségével pajkosan-humorosan ismerkedhetünk meg a piaci vásárlás fortélyaival, a termálvizek és az egészség összefüggéseivel, az óviba, iskolába szükséges vinnivalók, valamint a szülői értekezlet egyedi interpretációjával. Néhány animációs alkotás az energia felhasználás, a szelektív hulladékok és a vízhasználat rejtelmeibe igyekszik beavatni a kíváncsiskodókat.
 
 
A FÖLDÖN ÉLNI JÓ!

A projekt keretében június és október között fenntarthatósági családi nyílt napot szerveznek 5 kiválasztott hazai nagyvárosban (Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Tatabánya és Győr), s emellett a Hahó együttes ellátogat e városok 25 km-es körzetében található kistérségi települési óvodákba is, hogy a zenészek az ottani gyerekekkel töltsenek egy napot.

Globális felmelegedés, egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás, testi egészség, lelki egészség, planetáris tudat, gyermeki én – íme, a legfontosabb üzenetei a FÖLDLAKÓK! kampánynak. A kezdeményezés célja nem csak a környezeti nevelés megkezdése kisgyermek korban, innovatív és kreatív módszerekkel, olyan játékos formában, amely elősegíti, hogy a fenntartható gyakorlat észrevétlenül épüljön be a felnövekvő generáció mindennapjaiba, hanem hogy egyúttal jó példákkal szolgáljon a pedagógusoknak és a családoknak is. Ily módon széles körben tudják felhívni a figyelmet a környezettudatos nevelés fontosságára, és a tevőleges cselekvésre mindennapjainkban.

Kardos-Horváth Janó és a Hahó együttes nagyon jól tette, hogy belefogott a gyermekalbumos játékba, a Kötőjel Szociális és Egészségügyi Alapítvány érdeme pedig, hogy felkarolva az ötletet, megpályázta az EU támogatást, és így kedves, humoros és tartalmas végeredmény született.
 

Tegyünk együtt a holnapért!


A sajtóanyagért köszönet  aFöldlakók! projectcsapatának!


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 23

Beregi Ünnepi Hét
2018 tavaszán is megrendezésre kerül Vásárosnaményban a Beregi Ünnnepi Hét. A színes
Nyíregyháza

Máj 26

VÁSÁROSnap és Gyermeknap
Tartalmas vidám családi és gyermekprogramok várnak mindenkit Vásárosnaményban 2018. máj...........
Nyíregyháza

Júl 06

Zoárd-napi Sokadalom
2018. július 6-7-én Vásárosnaményban a régi Kraszna-hídon és környékén Vásárosnamény Város Önko...
Nyíregyháza

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Hotel Árpád Tatabánya

A Hotel Árpád*** a Vértes és a Gerecse hegységek találkozásánál, az M1-es autópályá...

2 Turul Panzió és Lejtő Club Tatabánya

Tatabányán csodálatos panorámával olcsó szálláshely kiadó, igényes vendégek részér...

3 Panoráma Panzió Tatabánya

Panziónk az autópályán, közvetlenül Tatabánya mellett helyezkedik el, gyönyörű kilát...

Látnivalók a közelben

2 KPVDSZ Művelődési Ház
Logó

A KPVDSZ Művelődési Ház 1976-ban épült Tatabánya egyik jól megközelíthető pontján, ...

3 Vértes Center
Logó

A Vértes Center, Komárom-Esztergom megye legnagyobb kereskedelmi létesítménye 2007 május

MegosztomProgram, esemény kereső Tatabánya

Partnereink
Facebook